Zöld Magyarország Klíma-vészhelyzet

Zöld Magyarország

Klíma-vészhelyzet és energia

Tudomásul kell vennünk, hogy klímavészhelyzet van, ezért 2030-ig legalább 60%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Hatékony intézkedéseket kell hozni az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás érdekében, és oktatással, szemléletformálással növelni kell a lakosság klímatudatosságát. 2050 előtt el kell érnünk a klímasemlegességet, vagyis hogy legfeljebb csak annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, amennyi összhangban van az ország szén-dioxid-megkötő képességével).

A leginkább rászorulók számára is lehetővé kell tenni a fűtési energiafelhasználás és a légszennyezés radikális csökkentését, valamint a megújuló energiaforrásokra való átállást: ehhez komplex épületenergetikai programot kell megvalósítani. A legszennyezőbb tüzelőanyagokat ki kell vezetni. Szemléletformálási kampányt kell indítani a helyes tüzelési technikákról. Településtervezési és forgalomcsillapítási eszközökkel (pl. használatarányos útdíjjal, valamint a közösségi közlekedés, kerékpározás fejlesztésével) élhetőbbé kell tenni a településeinket.

A komplex épületenergetikai program keretében évente 100 ezer lakás korszerűsítését kell segíteni szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, fűtéskorszerűsítéssel és megújuló energiaforrásokra való átállással. Lehetővé kell tenni, hogy a programban a leginkább rászorulók is részt tudjanak venni, egyszerű, egyablakos ügyintézéssel.

A Paks 2 projektet megalapozó,  Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin által megkötött, sok elemében ma is titkos megállapodást az európai normákkal és a nemzeti érdekkel ellentétesnek tekintjük. Az oroszokkal megkötött hitelszerződést rendkívül kedvezőtlen, és indokolatlan terheket ró a magyar emberekre. Ezért a Paks 2 bővítést kormányváltás esetén azonnal felülvizsgáljuk.

A jelenleg termelő paksi blokkok az üzemidő végéig (2032-2037-ig) működnek: időben meg kell hozni az ország további energiapolitikájára vonatkozó, alapos hatástanulmánnyal alátámasztott döntéseket. Elsősorban tiszta és olcsó megújuló energiaforrások használatára kell átállni. Célul kell kitűzni, hogy 2030-ra a végső energiafogyasztás (beleértve a villamos energiát, a hőenergiát és a közlekedést) 35%-a, hosszú távon a 100%-a megújuló energiaforrásokból származzon. Az összes megújuló energia összehangolt, optimális, okos alkalmazására van szükség; többek között újra engedélyezni kell a szélturbinák telepítését a területi adottságok függvényében.

Az áram-, gáz-, víz- és hulladék-tarifarendszert a fogyasztási szintekhez igazodóan sávossá kell alakítani: így a rászorulók kapnak nagyobb támogatást, és ez ösztönzi az (energia)takarékosságot, hiszen minél többet fogyaszt valaki, fajlagosan annál többet kell fizetnie.

Küldje meg visszajelzését itt
vagy a jelzes@kozosalap.hu címen!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.