Gondoskodó Magyarország Lakhatás

Gondoskodó Magyarország

Lakhatás

Minősített hazai kivitelezőkkel évente akár tízezer bérlakás emelhető. Emellett minden második megépült bérlakás után egy további kollégiumi helyet is ki kell alakítani. Az önkormányzati szociális bérlakásépítést és bérlakás-felújítást támogatni kell. Fel kell mérni, hogy a több százezer üres hazai lakás és ház mekkora hányada vonható be az otthonteremtési programba. A szociális alapon kiadott lakásokat szociális lakásügynökségeknek kell kezelniük.

Elkerülhetetlen a lakásbérleti piac szabályozása.

A lakhatási válság kezelésére lakhatási támogatási rendszerre van szükség. A lakáscafetéria rendszerében minél több munkaadó tudjon ilyen típusú béren kívüli támogatást is nyújtani. A lakáscélú előtakarékosság állami támogatását újra kell indítani.

Egy igazságos társadalomban elengedhetetlen, hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz mindenki megfizethető áron hozzáférhessen: senki ne fagyjon meg a saját fűtetlen otthonában azért, mert nem tudja kifizetni a gáz- vagy a villanydíjat; senki ne kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja kifizetni a vízdíjat. A magánháztartások esetében sávos tarifarendszert kell bevezetni a gáz-, a villamos energia- és a vízszolgáltatásban, hogy így az átlagfogyasztásig a mainál számottevően alacsonyabb áron kapják a fogyasztók az energiát és a vizet. Az erre rászoruló családok számára alanyi jogon elérhetővé kell tenni az ingyenes tűzifajuttatást.

Önkormányzati lakásból ott-tartózkodó családot ne lakoltathassanak ki elhelyezés nélkül, gyermekes családokat különösen ne. A nyomortelepeken, szegregátumokban élők embertelen helyzetének megszüntetése érdekében telepfelszámolási és teleprehabilitációs programok szükségesek: oktatási, munkaerőpiaci, egészségügyi elemekkel kombinált komplex tervezetek. A devizahiteles ügyekben keletkezett kilakoltatásokat határozatlan időre fel kell függeszteni, egészen addig, amíg nem születik az érintett számára megnyugtató, igazságos megoldás. Kártérítési Alapot kell létrehozni a hitelkárosultak problémáinak rendezésére.

Küldje meg visszajelzését itt
vagy a jelzes@kozosalap.hu címen!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.