Gondoskodó Magyarország Ifjúságügy

Gondoskodó Magyarország

Ifjúságügy

Minden fiatal számára lehetővé kell tenni, hogy munkahelyet, gyakornoki lehetőséget, vagy a munkába állást támogató képzést kapjon. A fiatalok vállalkozásait inkubátorházakkal, szolgáltatásokkal, mentorokkal kell segíteni.

A gyermekvédelmi gondozásból (nevelőszülőktől vagy gyermekotthonból) kikerülő fiatalok önálló életkezdésének segítése érdekében növelni kell a Gyermekvédelmi Lakásalap előirányzatát, és célzottabbá kell tenni annak rendszerét.

Meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy minden fiatal számára gyűljön olyan, az állam által finanszírozott megtakarítás, amelyet 18 éves kora után tanulmányi vagy lakhatási célra használhat fel.

Erős és hatékony felvilágosító és alternatívát kínáló ártalomcsökkentő programokra és új rendőrségi felfogásra van szükség a hátrányos helyzetű fiatalok között rohamosan terjedő új kábítószerek visszaszorítására.

Ifjúsági törvény rögzítse a fiatalok helyét és lehetőségeit a döntéshozatalban, kötelezve a kormányt és az önkormányzatokat az ifjúság érdekeit képviselő szervezetekkel történő egyeztetésre.

A fiataloknak versenyképes tudást és a szülőföldön való boldogulás lehetőségét kell megkapniuk. A koronavírus-járvány utáni világban a fiataloknak nehezebb dolguk lesz a pályakezdés terén, mint a korábbi generációknak volt, ezért támogatni kell a pályakezdőket foglalkoztató vállalkozásokat.

A mobilitás megteremtése érdekében szükséges a tehetséges, ám hátrányos helyzetű fiatalok érettségire és felvételire történő felkészítése, valamint számukra nyelvi, informatikai előkészítő képzések szervezése. Minden jelentős szakmai kérdésben egyeztetést kell kezdeményezni az érintett szakmai és civil szervezetekkel, beleértve az ifjúsági és diákszervezeteket is.

Küldje meg visszajelzését itt
vagy a jelzes@kozosalap.hu címen!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.